Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Παράξενα: Στα ίχνη του πιο παράξενου ζώου στην Ευρώπη!

Είναι νύχτα, σκοτάδι βαθύ. Τη ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται, ομάδα επιστημόνων ερευνά τα ποτάμια που διατρέχουν τα Πυρηναία αναζητώντας ίχνη ενός πλάσματος για το οποίο λίγοι έχουν ακούσει και το οποίο ακόμα λιγότεροι έχουν δει: τον «τυφλοπόντικα» των Πυρηναίων (Galemys pyrenaicus).

Το μικρό υδρόβιο θηλαστικό εμφανίζεται μόνο όταν το σκοτάδι το καλύπτει και δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπιστεί. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει μισοβυθισμένες στο νερό πολλές σωληνοειδείς παγίδες με την ελπίδα ένα από τα πλάσματα αυτά να κολυμπήσει μέσα τους.

Κάποτε πιστευόταν πως ο «τυφλοπόντικας» των Πυρηναίων ζούσε στις οροσειρές στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σήμερα όμως το εθνικό πάρκο Alt Pirineu στην Καταλωνία είναι ένα από τα τελευταία «κάστρα» του είδους.

Έπειτα από αρκετή ώρα, η τύχη χαμογελά στην ομάδα των επιστημόνων: ένας «τυφλοπόντικας» έπεσε σε παγίδα.
Με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν αμάλγαμα ζώων: λίγο αρουραίος, λίγο πλατύπους, λίγο τυφλοπόντικας. Έχει το μέγεθος χάμστερ και γυαλιστερή γκρίζα γούνα.

Διαθέτει τεράστια μύτη- σαν μινιατούρα της προβοσκίδας ελέφαντα-, μεγάλα μουστάκια και μάτια σαν χάντρες. Τα μπροστινά του πόδια είναι μικρά αλλά τα πίσω τεράστια. Το σώμα του τελειώνει με μία μεγάλη ουρά.

«Είναι ένα τόσο ιδιαίτερο είδος, είναι πραγματικά ένα από τα πιο παράξενα πλάσματα στην Ευρώπη», δηλώνει η Δρ. Yolanda Melero, από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, που ασχολείται με την έρευνα. «Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον του, είναι ένας πολύ καλός κολυμβητής» .

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον «τυφλοπόντικα» των Πυρηναίων γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα.

«Πρώτα προσπαθούμε να καταγράψουμε τον πληθυσμό τους: πόσα είναι και πού είναι», εξηγεί η Melero.

«Είναι πολύ δύσκολο να τα παρακολουθήσει κανείς λόγω της νυχτερινής δράσης του και του υγρού φυσικού του περιβάλλοντος», εξηγεί ο βιολόγος της άγριας ζωής Pere Aymerich.

Εκατομμύρια χρόνια πριν, σημειώνει το BBC, υπήρχαν πολλά υδρόβια είδη όπως αυτό, όλα ανήκαν σε οικογένεια ζώων με το όνομα Desmaninae. Σήμερα, ο «τυφλοπόντικας» των Πυρηναίων είναι το τελευταίο είδος στη γραμμή της εξέλιξης. Μόνο αυτό το είδος κι ακόμα ένα που ονομάζεται «ρωσικός τυφλοπόντικας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου