Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο 47ος Ronin

Θρύλος στην Ιαπωνία, όσον αφορά την πίστη και την εκδίκηση και βάση για πολλά κινηματογραφικά έργα και βιβλία, η ιστορία του 47ου Ronin έχει τις ρίζες της σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. 

Κατά την περίοδο Edo στην Ιαπωνία, οι Σαμουράι ήταν κυρίως γαιοκτήμονες, στρατιωτικοί σύμβουλοι και σωματοφύλακες πλούσιων ευγενών. Ο κώδικας πίστης του Σαμουράι περιλάμβανε μια συμφωνία ανάμεσα στον ίδιο και τον «daimyo» (ευγενή) του, σύμφωνα με την οποία ο Σαμουράι πρέπει να εκδικηθεί πάση θυσία τον θάνατο του. Ο 47ος Σαμουράι που ορκίστηκε να προστατεύει τον αφέντη του, τον Asano Naganori, αδιαμφισβήτητα πήρε τον όρκο του στα σοβαρά. Κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Kyoto, ο Naganori προσέβαλε έναν άλλον ευγενή, τον Kira Yoshinaka, σε μια αγνώστων λοιπών στοιχείων διαφορά που είχαν. Για την προσβολή του αυτή, ο Naganori καταδικάστηκε σε seppuku από την τοπική εξουσία, δηλαδή σε τελετουργική αυτοκτονία (κάτι σαν χαρακίρι), την οποία και διέπραξε την ίδια ημέρα.

Δύο χρόνια μετά, ο 47ος Ronin ο Οισί, παρείσφρησε στο σπίτι του Yoshinaka και αφού σκότωσε όλους τους σωματοφύλακες του, του προσέφερε την επιλογή του seppuku. Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο Οισί τον αποκεφάλισε ύστερα από μια σύντομη μάχη, δίπλωσε το κεφάλι του σε ένα κιμονό και πορευτικέ προς τον ναό Σενγκακού-Τζι. Εκεί έπλυνε το κεφάλι και το εναπόθεσε μπροστά από το άγαλμα του άρχοντα του Asano. Στο σύνολό τους οι 46 Σαμουράι που βοήθησαν τον Οισί στο να πάρει εκδίκηση χωρίστηκαν και τέθηκαν σε περιορισμό λόγω της πολιτικής αναταραχής που δημιουργήθηκε. Όλοι τους υποχρεώθηκαν σε seppuku, αλλά η τύχη του 47ου Ronin έχει παραμείνει μέχρι σήμερα άγνωστη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι πέθανε και άλλοι ότι του δόθηκε χάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου