Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Νέα "θρησκεία" για ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων!

Ο κλεφτοπόλεμος των δισκογραφικών και κινηματογραφικών εταιρειών με αυτούς που ανταλλάσουν ψηφιακά αρχεία μουσικής και ταινιών στο ιντερνέτ, καλά κρατεί με αρκετές κυβερνήσεις να έχουν θεσπίσει μέτρα που προστατεύουν την πνευματική περιουσία των δημιουργών.

Όμως μια νέα «θρησκεία» έρχεται να ταράξει τα νερά και να δώσει ένα συμβολικό χτύπημα στους πολέμιους της ψηφιακής πειρατείας. Πρόκειται για το Church of Kopimism που εμφανίστηκε στη Σουηδία και σύμφωνα με αυτό, όποιος εγγραφεί στην ιστοσελίδα τους μπορεί να κάνει μοίρασμα αρχείων (file sharing) χωρίς να έχει κάποιες συνέπειες, αφού την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε την επίσημη αναγνώριση από το Σουηδικό κράτος. Το Kopimism που βγαίνει από το «copy me», και έχει σαν σύμβολα το «Ctrl C» και το «Ctrl V», υποστηρίζει όλα τα είδη ανεβάσματος και κατεβάσματος αρχείων.

Οι βασικές αρχές του είναι:
1. Όλη η γνώση σε όλους
2. Η αναζήτηση της γνώσης είναι ιερή
3. Η κυκλοφορία της γνώσης είναι ιερή
4. Η αντιγραφή είναι ιερή

Ο Ίσακ Γκέρσον, που αυτοαποκαλείται «πνευματικός ηγέτης» της εκκλησίας, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η πληροφορία είναι ιερή. Δεν πιστεύουμε ότι η αντιγραφή είναι κλοπή. Βλέπουμε τον κόσμο να είναι δημιουργημένος από αντίγραφα (copies). Συχνά μιλάμε για την αυθεντικότητα, όμως κάτι τέτοιο δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει. Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, από το DNA μέχρι τις βιομηχανικές κατασκευές βασίζονται σε αντίγραφα. Χρησιμοποιούμε κάτι που έφτιαξε κάποιος άλλος για να βγάλουμε κάτι καλύτερο»

Να υπενθυμίσουμε ότι στη Σουηδία «γεννήθηκε» το Pirate Bay, ο μεγαλύτερος ιστότοπος file-sharing παγκοσμίως. Παρ' όλο που σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα που βρίσκεται πίσω από το Pirate Bay σε ποινή φυλάκισης και σε πρόστιμο, ο ιστότοπος εξακολουθεί να λειτουργεί ελεύθερα στη Σουηδία, αλλά και σε άλλες χώρες.

To επίσημο site του Kopimism είναι το http://kopimistsamfundet.se/english/.

Πηγή: alliotiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου